Corrosieproblemen

Corrosie is een vaak voorkomend probleem in de metaalverwerkende industrie. Het verwijderen van corrosie is daardoor een tijdrovend en kostelijk probleem geworden. Begeleiding in de productkeuze is dus zeer cruciaal.

Hoe corrosie vermijden?

Enkele vuistregels

Er zijn enkele vuistregels die u kan hanteren:

 1. Bepaalde metalen zijn sterk onderhevig aan corrosie, bv. gietijzer. Hou hier rekening mee. Het hanteren van deze gewassen stukken doet u het best met handschoenen, zodat achtergebleven vingerafdrukken geen corrosie kunnen veroorzaken.
 2. Controleer het chloridegehalte van het water. Dit kan met eenvoudige teststrips. Als vuistregel geldt dat er vanaf 50 ppm chloride een risico op corrosie ontstaat en vanaf 100 ppm chloride leidt dit tot corrosieproblemen. Na verloop van tijd ontstaat er automatisch een opstapeling van chloride, omdat deze chlorides niet mee verdampen met het water. Controleer daarom ook geregeld het chloride gehalte.

     
   
 3. Zorg ervoor dat er voldoende corrosiewerende producten aanwezig zijn in het bad. Laat u hier in begeleiden door een CTEC specialist.
 4. Wanneer men het oppervlak zeer actief maakt, bv. door mechanische bewerkingen of het wassen met klassieke chemicaliën, zal het risico op corrosie ook toenemen.
 5. Wanneer men werkt met een apart spoelbad kan de insleep van het wasproduct ook een negatieve werking hebben, vermits er een competitie ontstaat met het spoelproduct.
 6. De temperatuur en de tijd in de behandelingskamer zijn zeer cruciaal in de corrosievorming:
  -   Wanneer de temperatuur te laag is, zal het spoelproduct/water moeilijk verdampen, waardoor het corrosiewerend product zich moeilijk kan
      afzetten op het metaaloppervlak. Dit kan voor corrosie zorgen.
  -   Wanneer de temperatuur te hoog is, zal het water snel verdampen. Er zal een hoge vochtigheid ontstaan in de behandelingsruimte, waardoor er
      wederom corrosie kan ontstaan.
  Belangrijk is om het juiste evenwicht te zoeken en zo naar de juiste oplossing te komen.
 7. Vermijd het gebruik van perslucht in het drogen van de stukken. Deze geforceerde luchtstroom verdrijven over het stuk waardoor de passiverende laag opnieuw in oplossing kan gaan. Hierdoor zal het corrosieprobleem toenemen.

Hulp nodig bij uw reinigingsprobleem? Contacteer ons via e-mail of bel +32 (0)14 86 16 13